I'd rather be in Africa







I alla fall idag, tänk att saknaden kan vara så stor ibland. Tänk att något kan vara så fängslande och betydelsefullt.

Lite oroande nyhet för mitt "andra hem" har jag däremot fått kännedom om. 

"Etiopien vill kriminalisera biståndsorganisationer

Två nya lagförslag från Etiopiens regering ska göra det olagligt att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter i landet. Förutsättningarna för att ge bistånd till Etiopien har dramatiskt försämrats, säger biståndsminister Gunilla Carlsson till OmVärlden.

De nya lagförslagen, som ännu inte har antagits av Etiopiens parlament, väcker stor oro på UD. I praktiken kommer lagarna omöjliggöra allt arbete för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Det blir belagt med upp till 15 års fängelsestraff att arbeta för barns, kvinnors och handikappades rättigheter.

Lagförslaget innebär också att utländska och lokala biståndsorganisationer i Etiopien inte ska få ta emot mer än tio procent av sin finansiering från utlandet.

Biståndsminister Gunilla Carlsson anser att utvecklingen i Etiopien är mycket allvarlig. Om lagförslagen går igenom kommer stora delar av de svenska insatserna inte längre kunna genomföras. 

– Jag tycker det är väldigt synd för etiopiernas skull. Det är ett mycket fattigt land och många människor lider. Situationen påverkar också stabiliteten i hela regionen , säger Gunilla Carlsson.

Sverige stoppade merparten av biståndet via den etiopiska regeringen efter övergreppen mot den politiska oppositionen i samband med valet 2005. I likhet med många andra internationella biståndsgivare blev strategin istället att kanalisera mer insatser via enskilda organisationer. Om lagförslagen genomförs har Sverige små möjligheter att påverka utvecklingen i landet. 

– Läget är bekymmersamt. Den regering som finns nu i Etiopien måste hållas ansvarig för situationen i landet, säger Gunilla Carlsson.

Sverige saknar sedan fem månader ambassadör i Addis Abbeba. Etiopien har inte accepterat Sveriges förslag att skicka den före detta ambassadören i Nicaragua, Eva Zetterberg, som sändebud. Situationen är i diplomatsammanhang mycket ovanlig och UD måste nu rekrytera en ny ambassadör. Under tiden har Sverige begränsade möjligheter att föra en dialog med landets regering.

– Jag hoppas att vi ska komma ur det här dödläget och få en svensk ambassadör på plats. Det är vår ambition, säger Gunilla Carlsson.

De biståndsgivare som finns på plats försöker nu med alla medel stoppa Etiopien från att införa den nya lagarna. Enligt chefen för det svenska biståndet i Etiopien, Abdi Foum, hotar givarna att stoppa bistånd på en miljard US dollar.

– Situationen är mycket oroande. Vi försöker få dem att förstå att lagförslaget strider mot Etiopiens konstitution, säger han.

Enligt Abdi Foum är biståndsinsatserna extra viktiga i dagsläget eftersom den ekonomiska situationen i Etiopien värre än på mycket länge. Torka och ökande matpriser gör att många svälter. 

Nils Resare 2008-10-08".

Hela artikeln är hämtad från www.omvärlden.nu


tentaplugg och vinterplaner

Sitter framför datorn igen, senaste dagarna är det nog de jag ägnat ig mest av allt åt. Pluggar, skriver och försöker lära mig om ideologier av alla de slag. Från liberalism till marxism genom globaliseringsrörelser och befrielseideologier. På fredag är det tenta, har ingen aning om hur det kommer gå. Men som den smarta mannen i min basgrupp sa "Det är ju bara att tänka efter" Aa, det är kanske det, tänka efter, jag kan det nog. Igår hade vi betygsgicande seminarium där de första tre poängen införskaffades. 

Har  även bokat min s.k. "julresa" eller kanske är det en resa för att minska saknaden av Etiopien lite. 28 december sätter jag mig på planet till tiopien för att i tvp veckor få prata amarinja, äta injera, träffa underbara människor och leva. Leva. 

Funderade med min rumskompis igår, jag har abstinens efter Etiopien och bestämmer mig då rätt snart för att betala en biljett och åka ner. Att biljetten kostar mer än en årslön för många etiopier är för mig ingen bigdeal. Jag har ju råd och kommer inte bli utfattig för det. Världen är så konstig och jag kan få s dåligt samvete. Men jag kan inte låta bli att tacka Gud att jag har fått de här möjligheterna. Exabiher yimesgen!



RSS 2.0